Kalfsvlees heeft kwaliteiten om van te watertanden. Het is mals, zacht en blank vlees, met een fijne smaak en een laag vetgehalte. Dat neemt echter niet weg dat het vlees best een klein randje vet mag hebben. Tijdens het bakken of braden blijft het vlees dan malser en sappiger. Het vetrandje moet daarom pas ná de bereiding worden afgesneden. 


Het vlees heeft een mooie roze kleur. Kalfsvlees heeft een fijne smaak. Deze vraagt om toevoeging van zachte, lichte sauzen en kruiden. 
Gebruik van te overheersende kruiden en sauzen zouden deze smaak kunnen aantasten. Sauzen waarin room is verwerkt, verdienen daarom de voorkeur. 


De verfijnde smaak van kalfsvlees in combinatie met romige sauzen en geselecteerde groenten hebben kalfsvlees de naam bezorgd van een luxe en dus tamelijk duur product. Vroeger werd dat beeld nog extra versterkt doordat kalfsvlees niet het gehele jaar beschikbaar was. De tijden zijn echter veranderd. Net als bijvoorbeeld tomaten is nu ook kalfsvlees het gehele jaar door vers verkrijgbaar. Van extreem hoge prijzen is al lang geen sprake meer. Wat gelukkig nog wel is gebleven is de luxe smaak van kalfsvlees. 

 

 

 

 

 


Mals en mager ..

Belgisch kalfsvlees is mals en mager. Die malsheid is te danken aan de relatief kleine hoeveelheid bindweefsel. Het vlees is jong en de spierbundels zijn nog niet volledig ontwikkeld. Ook de geringe hoeveelheid vet is verklaarbaar. Alle energie is namelijk gebruikt voor de opbouw van het lichaam en niet omgezet in vet.